ENplus® šiais metais numato tolesnį augimą

Pasaulyje pirmaujanti aukštos kokybės medienos granules garantuojanti sertifikavimo sistema, ENplus®, praneša praneša apie 13,3 mln. tonų sertifikuotų granulių 2022 m, o šiais metais sertifikuota produkcija turėtų viršyti 14 mln. tonų*.

2022 m. granulių rinką labai paveikė energetikos krizė. Visoje Europoje padidėjo granulių kainos, o kai kuriose šalyse netgi kilo problemų dėl granulių prieinamumo. Uždraudus importą iš Rusijos ir Baltarusijos, atsirado papildomų tiekimo grandinės sutrikimų. Tačiau net ir tokiais sudėtingais laikais tiek granulių profesionalai, tiek vartotojai liko ištikimi ENplus® ir pirmenybę teikė kokybiškam produktui”, komentuoja schemos direktorė Catalina-Elena Dumitru.

Netrukus po to, kai praėjusiais metais prasidėjo Rusijos karas Ukrainoje, ENplus® vadovybė sustabdė visų gamintojų ir prekybininkų sertifikavimą Rusijoje ir Baltarusijoje. Šioms įmonėms nebebuvo leidžiama prekiauti ENplus® sertifikuotomis granulėmis, taip pat nebebuvo priimamos paraiškos dėl sertifikavimo iš šių dviejų šalių. Šis sprendimas atsispindėjo bendrame sertifikuotų įmonių skaičiuje, nes sulėtino pastaraisiais metais stebėtą spartų augimą.

Nepaisant karo, sertifikavimo sistema pranešė apie tarptautinę plėtrą – sertifikuota daugiau Šiaurės Amerikos ir Azijos įmonių. Nuo 2023 m. balandžio ENplus® veikia 50 pasaulio šalių, o Kinija – naujausia prisijungusi prie šio sąrašo.

2022 m. didžiausia ENplus® sertifikuotų granulių gamintoja išlieka Vokietija – daugiau kaip 3,5 mln. tonų. Antroje vietoje išlieka Austrija, pagaminanti 1,5 mln. tonų. Didžiausią sertifikuotų granulių gamybos šalių šešetuką užbaigia Lenkija, Prancūzija, Ispanija ir Belgija. Lietuvoje pagaminta 337 tūkst. tonų ENplus® sertifikuotų granulių.

Naujausioje apklausoje, kurią atlikome tarp sertifikuotų įmonių, daugiau kaip 80 proc. jų patvirtino, kad ENplus® sertifikatas yra labai svarbus jų verslui. ai taip pat paaiškina per pastaruosius metus pastebėtą sertifikato klastojimų pagausėjimą iš nesertifikuotų įmonių pusės. Deja, kai kurios įmonės drįsta sukčiauti, kad išliktų aukščiausios kokybės rinkos dalimi.”, patikslina Catalina-Elena Dumitru.

Iki 2023 m. balandžio mėn. vykdant sukčiavimo schemos valdymą nustatyta ir išaiškinta, daugiau kaip 950 sukčiavimo atvejų. Be to, ENplus® Administracija, schemos interneto svetainėje nuolat atnaujina juodąjį sąrašą, kuriame yra daugiau kaip 250 sukčiavimo subjektų.

2022 m. baigta sertifikavimo schemos peržiūra.  Šiuo metu visos sertifikuotos įmonės naudojasi 1 metų pereinamuoju laikotarpiu, skirtu naujiems reikalavimams atitikti, o paraiškas pateikusios įmonės jau sertifikuojamos pagal šiuos naujus reikalavimus ir procedūras.

Daugiau statistinių duomenų galima rasti čia.

*Apskaičiuota remiantis visų sertifikuotų gamintojų pateiktais skaičiais, EPC