Jak poznat kvalitní pelety?

V Česku skokově přibylo kotlů na dřevo i pelety. Patří totiž mezi nejlevnější topiva na trhu. Vyplatí se však obezřetnost, abyste omylem nekoupili palivo horší kvality, které může poškodit váš kotel nebo zkrátit jeho životnost. Takový „výhodný“ nákup by vás nakonec mohl přijít celkem draho.

Energetická krize přinesla obrovský zájem o dřevěná paliva, která se vyrábějí v Česku a dokážou významně snížit náklady na vytápění rodinného domu. V posledním čtvrtletí roku 2023 dokonce ještě klesla cena palivového dřeva o 35 % a cena pelet o 14 %. Při nákupu paliva se však vyplatí obezřetnost.

Kdy zpozornět? Rizikové můžou být brikety a pelety dovezené ze zahraničí, které nemusí splňovat všechny standardy kvality. V posledních měsících se objevily i podvodné e-shopy, které doručily zákazníkům palivo nižší kvality, nebo předem zaplacenou objednávku nedoručily vůbec. 

V Česku přitom existuje národní databáze prodejců pelet i briket, kde si můžete vybrat dodavatele podle lokality. Najdete je na webových stránkách Koupitpelety.cz a Koupitbrikety.cz, které provozuje národní asociace Klastr Česká peleta. Tyto vyhledávače tedy nejsou spojeny s žádnou konkrétní firmou.

Kvalitní pelety se vyplatí i finančně

Pelety jsou malé válečky lisované z dřevních zbytků. Když se strom rozřeže na trámy, prkna,  latě, palubky a další části, vzniká hodně pilin, které se lisují pod vysokým tlakem do tvaru pelet. Kvalitní pelety tedy neobsahují nic jiného než dřevo, žádné lepidlo ani jiná pojiva nebo příměsi. 

Klíčové vlastnosti pelet jsou vysoká výhřevnost, nízká vlhkost a nízký obsah popele. „Vysoká výhřevnost znamená, že kvalitních pelet spálíte méně, abyste se dostali na požadovanou teplotu. Pelety horší kvality můžou být levnější, ale budete jich potřebovat víc, takže nakonec neušetříte,“ vysvětluje Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta.

A jak se nekvalitní pelety chovají v kotli? „Spékají se, ničí hořák a navíc při jejich spalování vzniká až trojnásobně víc popele. Životnost kotle to může zkrátit až o polovinu,“ vysvětlil Zdeněk Lyčka, konstruktér kotlů a soudní znalec v oboru tuhých paliv. Kvalitní pelety tedy zajistí, že vám nový automatický kotel vydrží dvakrát déle.

96 % českých pelet má certifikaci ENplus

Velká výhoda pelet spočívá v tom, že existuje mezinárodní certifikační systém, který hlídá jejich kvalitu. Jmenuje se ENplus® a používají ho dnes už výrobci napříč všemi kontinenty. Česko patří k premiantům, protože je u nás certifikováno 96 % všech domácích pelet.

„Kontroluje se výroba, složení pelet i to, jestli se jejich kvalita udrží při přepravě k vám domů,“ vysvětluje Stupavský. Pelety certifikované ENplus® poznáte podle kulatého razítka na sáčcích nebo na webech prodejců. Navíc existuje mezinárodní seznam všech certifikovaných výrobců, kde si můžete prověřit i dodavatele třeba ze Slovenska nebo z Polska.