Prodeje kotlů na dřevo a pelety rostou. Moderní vytápění přináší výhody

Od září 2024, kdy začal platit zákaz používání kotlů první a druhé emisní třídy, výrobci kotlů na dřevo a pelety zaznamenali výrazný nárůst prodejů. Stále více domácností se rozhoduje pro nové, účinnější zdroje vytápění, což se projevilo i v růstu poptávky.

Prodeje kotlů na pelety vzrostly až o 60 %

Výrazné navýšení zájmu o nové kotle potvrdil předseda Klastru Česká peleta Vladimír Stupavský: „Za poslední měsíc jsme zaznamenali strmý růst zájmu o nové kotle na dřevní paliva. V srpnu a září se jich prodalo o 50 až 60 procent více než ve stejném období předešlého roku.“ Tento trend je poháněn nejen hrozbou vysokých pokut za nevyhovující kotle, ale také praktickými výhodami, které moderní systémy vytápění nabízejí.

Pohodlí a úspory s kotli na pelety

Kotle na dřevěné pelety jsou stále oblíbenější nejen díky své jednoduché obsluze, ale také díky dlouhodobým úsporám. Automatické přikládání pelet šetří čas a vše lze pohodlně ovládat přes termostat nebo mobilní aplikaci. Navíc jsou pelety vyráběny z pilin, které vznikají jako vedlejší produkt při zpracování dřeva, což zajišťuje jejich dostupnost a stabilní cenu.

ENplus certifikace zaručuje kvalitu

Pro ty, kteří se rozhodnou pro kotle na pelety, je důležité, aby používali certifikované pelety s označením ENplus. Tato certifikace garantuje vysokou kvalitu paliva, což se odráží v efektivitě vytápění a dlouhé životnosti kotle. Díky certifikaci ENplus můžete mít jistotu, že pelety splňují přísné standardy a zajistí vám spolehlivý provoz.

Jak financovat výměnu kotle?

Pokud ještě stále váháte s výměnou starého kotle, máte možnost využít dotace z programu Nová zelená úsporám, které pokryjí část nákladů na pořízení nového kotle na pelety nebo tepelného čerpadla. To umožňuje nejen ulehčit vaší peněžence, ale také zajistit moderní a efektivní zdroj vytápění, který se rychle vrátí v úsporách za energie.

Investice do moderního vytápění se vyplatí

Prodeje kotlů na dřevo a pelety ukazují, že stále více lidí přechází na moderní systémy vytápění. Tyto kotle nabízejí nejen vyšší komfort a snadnější obsluhu, ale také významné dlouhodobé úspory. S jistotou kvality certifikovaných pelet ENplus a dostupnými dotacemi je přechod na nový kotel chytrou volbou pro každou domácnost.