ENplus® šogad plāno turpmāku izaugsmi

Pasaulē vadošā sertifikācijas sistēma ENplus®, kas garantē augstas kvalitātes koksnes granulas, ziņo par 13,3 miljoniem tonnu sertificētu granulu 2022. gadā, savukārt tiek prognozēts, ka šogad sertificētās produkcijas apjoms pārsniegs 14 miljonus tonnu*.

2022. gadā granulu tirgu spēcīgi ietekmēja enerģētikas krīze. Granulu cenas pieauga visā Eiropā, un dažās valstīs pat bija problēmas ar granulu pieejamību. Importa aizliegums no Krievijas un Baltkrievijas radīja papildu traucējumus piegādes ķēdē. Tomēr pat šādos sarežģītos laikos gan granulu profesionāļi, gan patērētāji palika uzticīgi ENplus® un un tā kvalitātei”, komentē programmas direktore Catalina-Elena Dumitru.

Neilgi pēc tam, kad pagājušajā gadā sākās Krievijas karš Ukrainā, ENplus® vadība apturēja visu Krievijas un Baltkrievijas ražotāju un tirgotāju sertifikāciju. Šiem uzņēmumiem vairs nebija atļauts pārdot ENplus® sertificētas granulas, kā arī netika pieņemti pieteikumi sertifikācijai no šīm divām valstīm. Šis lēmums ietekmēja kopējo sertificēto uzņēmumu skaitu, palēninot pēdējo gadu straujo pieaugumu.

Neraugoties uz karu, sertifikācijas sistēma ziņo par tās starptautisku paplašināšanos, jo arvien vairāk uzņēmumu no Ziemeļamerikas un Āzijas saņem ENplus® sertifikātu. No 2023. gada aprīļa ENplus® darbojas 50 valstīs visā pasaulē, un Ķīna ir jaunākā no tām, kas pievienojusies šim sarakstam.

2022. gadā Vācija joprojām būs lielākā ENplus® sertificēto granulu ražotāja ar vairāk nekā 3,5 miljoniem tonnu. Austrija saglabā otro vietu ar 1,5 miljonu tonnu produkciju. Pirmo sešinieku ar lielāko sertificētu granulu ražošanu noslēdz Polija, Francija, Spānija un Beļģija.

Pēdējā aptaujā, ko veicām starp sertificētiem uzņēmumiem, vairāk nekā 80 % no tiem atzina, ka ENplus® sertifikācija ir būtiska viņu uzņēmējdarbībai. Tas izskaidro arī pēdējā gada laikā novēroto sertifikātu viltojumu skaita pieaugumu nesertificētos uzņēmumos. Diemžēl daži uzņēmumi uzdrošinās krāpties, lai iekļūtu augstākās kvalitātes tirgus daļā”, precizē Catalina-Elena Dumitru.

Līdz 2023. gada aprīlim shēmas krāpšanas pārvaldības ietvaros ir identificēti un atrisināti vairāk nekā 950 krāpšanas gadījumi. Turklāt ENplus® vadība shēmas tīmekļa vietnē uztur atjauninātu melno sarakstu ar vairāk nekā 250 krāpnieciskiem uzņēmumiem. 

2022. gadā tika pabeigta sertifikācijas shēmas pārskatīšana. Pašlaik visi sertificētie uzņēmumi izmanto 1 gada pārejas periodu, lai panāktu atbilstību jaunajām prasībām, savukārt jaunie pieteikumus iesniegušie uzņēmumi jau tiek sertificēti atbilstoši jaunajām prasībām un procedūrām.

Vairāk datu pieejams šeit.

*Aplēses, kuru pamatā ir visu sertificēto ražotāju iesniegtie skaitļi, EPC