Cena pelet v ČR klesla pod 8 Kč za kilo. Jak to bude dál?

Dnešní cena pelet se pohybuje pod hranicí 8 Kč za kilogram a zdá se, že trend poklesu cen bude pokračovat i nadále. Jak se bude situace vyvíjet v následujících měsících a letech?

Vytápění pomocí dřevěných pelet je nyní levnější alternativou než využití elektřiny, plynu či tepelného čerpadla. Momentálně lze pořídit pelety dokonce za méně než 8 Kč za kilogram a ceny stále klesají. Dlouhodobě byly ceny pelet v České republice vždy relativně stabilní, jenom krizový rok 2022 způsobil neočekávaný výkyv kvůli energetické krizi a konfliktu na Ukrajině. Předtím se ceny pelet po dobu 10 let držely v rozmezí 5-7 Kč za kilogram.

Předpokládá se, že ceny pelet se již nevrátí k úrovni 6 Kč za kilogram, ale udrží se v rozmezí 7-8 Kč za kilogram i v následujících letech, pokud nenastane žádná nečekaná událost. Cena pelet bude odrážet úroveň inflace. Na této prognóze se shodují odborníci z Klastru Česká peleta i výrobci pelet.

Proč došlo k cenovým výkyvům v roce 2022

Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta, komentuje vývoj cen pelet: „Politická a energetická krize v létě 2022 byla první dramatickou událostí, která způsobila větší výkyv. Ceny se dostaly na pár měsíců na dvojnásobek, avšak velmi rychle se vrátily zpět na normální úroveň.“

Ti, kteří se dostatečně zásobili na jaře 2022, kdy byly pelety stále k dostání za 9 Kč za kilogram, si mohli následující jaro 2023 pořídit pelety za 8 Kč za kilogram. Lidé, kteří nakupovali pelety až v létě nebo na podzim téhož roku, měli větší problémy, neboť ceny pelet hnala vzhůru energetická krize.

Stupavský dále vysvětluje: „Mnozí čeští zákazníci se v tu chvíli rozhodli, že si objednají dvojnásobek či trojnásobek pelet, aby se předzásobili. Báli se, že ceny porostou ještě více a na delší dobu, ale v tom se spletli. Tato panika a umělá poptávka naopak ještě vyhnala ceny výše, protože navíc nastal problém s dostupností. Vidíme ještě letos, že se nakupovalo méně, protože část lidí má stále plné sklady z předešlé sezóny.“

Jak dlouho se udrží nízká cena pelet?

Obavy z dalšího růstu cen se ukázaly jako nepodložené, neboť ceny pelet pokračovaly v kontinuálním poklesu od začátku roku 2023. Během dvanácti měsíců klesly z lednových 15 Kč na současných 7,6 Kč za kilogram. Stupavský poznamenává: „Cenový pokles bude pokračovat až do jara 2024, kdy bývají pelety tradičně nejlevnější, neboť končí topná sezóna. Doporučujeme nakupovat v dubnu či květnu, kdy bývají pelety až o 20 % levnější než na podzim.“

Poté se očekává, že cenový pokles ustane někde na úrovni 7-8 Kč za kilogram pelet. Podobný stabilní vývoj jako v letech 2013 – 2021 je možné očekávat i v následujících letech. Stupavský dodává: „Na příkladu energetické krize jsme viděli, že i takto dramatické události dokáže trh s peletami ustát a relativně rychle se vrátit zpět na běžnou cenovou hladinu.“

Důvodem, proč se ceny pelet nevrátí na úroveň 6 Kč za kilogram, jsou především:

  1. Inflace: Vysoká inflace posledních dvou let ovlivňuje ceny všech komodit včetně pelet.
  2. DPH: Navýšení DPH na dřevo a dřevní paliva z 15 na 21 % v rámci konsolidačního balíčku přispělo ke zvýšení cen o 6 %, a to i přes protesty odborníků na vytápění a výrobců.

S ohledem na současnou situaci na trhu je vytápění peletami nejlevnější alternativou po dřevě a přináší vyšší komfort než jiné tradiční zdroje energie. Klastr Česká peleta provozuje bezplatnou online kalkulačku, která umožňuje srovnat náklady na vytápění podle typu paliva a účinnosti kotle.

Od září 2024 budou mít české domácnosti, které stále využívají staré uhelné kotle, povinnost tyto kotle nahradit modernějšími a ekologičtějšími alternativami, včetně kotlů na pelety. To může přispět k další popularizaci vytápění peletami.