Ceny dřevěných pelet v květnu klesly. Levnější už nebudou

V květnu letošního roku dosáhly ceny dřevěných pelet v České republice na nejnižší úroveň za poslední dva roky. Průměrná cena volně ložených pelet je nyní 7,30 Kč za kilogram, zatímco sáčkované pelety stojí 7,60 Kč za kilogram. Tento výrazný pokles cen je důsledkem nadprodukce pilin na jaře a v létě, když se zpracovává kulatina.

Proč jsou pelety tak levné právě v květnu? Pelety se vyrábějí z piliny, která vzniká na pilách, když se řeže dřevo z našich českých lesů. Na jaře a v létě je piliny nejvíc, protože se intenzivně těží a zpracovává kulatina. Jenže to se už netopí. Jak to výrobci pelet řeší?

Aby výrobní linky mohly jet dál, i když končí topná sezóna, ceny dřevěných pelet klesají. Je to každoroční finanční motivace a díky tomu běží prodeje pelet po celý rok a sklady u výrobců se nepřeplní,“ vysvětluje Vladimír Stupavský.

S ohledem na očekávaný růst cen na podzim je výhodné pelety zakoupit dopředu. To platí nejen pro domácnosti, které už mají peletový kotel a dostatek skladovacího prostoru, ale i pro ty, kteří teprve plánují nákup nového peletového kotle během letošního léta. Pelety si můžete objednat dopředu ještě dřív, než pozvete domů topenáře a necháte instalovat nový kotel.

Certifikace ENplus: Záruka kvality

Při nákupu pelet je klíčové dbát na jejich kvalitu. Kvalitní pelety jsou vždy označené kulatým razítkem ENplus, což je mezinárodní certifikace zaručující nejvyšší kvalitu a vysokou výhřevnost. I když nekvalitní pelety mohou být na první pohled lákavě levné, jejich spálením spotřebujete více paliva a můžete poškodit svůj hořák.

Kontakt na dodavatele

Pro aktuální ceny pelet a kontakt na spolehlivé dodavatele je možné vyhledat informace v národní databázi Koupitpelety.cz. Zde si lidé mohou snadno najít dodavatele podle své lokality a požadovaných množství.

Kalkulačka pro srovnání nákladů

Klastr Česká peleta nabízí online kalkulačku na svém webu, která umožňuje srovnání nákladů na různé typy vytápění. Pomocí této kalkulačky můžete zjistit, jaké jsou náklady na vytápění vašeho domu pomocí pelet ve srovnání s jinými palivy.