Paredzams, ka 2024. gadā ENplus® sertificēs vairāk nekā 14,5 tonnas koksnes granulu

Pasaulē vadošā kokskaidu granulu kvalitātes sertifikācijas sistēma ziņo par pieaugošu pieprasījumu ārpus Eiropas.

ENplus® ir sertificējis vairāk nekā 13,6 miljonus tonnu kokskaidu granulu 2023. gadā, savukārt šogad tiek prognozēts, ka sertificētā produkcija pārsniegs 14,5 miljonus tonnu*.

Vācija joprojām ir priekšā citām valstīm, un tās ražošanas apjoms 2023. gadā būs gandrīz 3,7 miljoni tonnu ENplus® sertificētu granulu. Otrajā vietā ierindojas Austrija, kas savu ikgadējo sertificēto ražošanu palielina par 100 tūkstošiem līdz vairāk nekā 1,6 miljoniem tonnu. Trešajā vietā ierindojas Francija, kurai cieši seko Spānija ceturtajā vietā. Top 5 valstu sarakstu ar lielāko sertificēto granulu ražošanas apjomu 2023. gadā noslēdz Beļģija ar gandrīz 600 000 tonnu sertificētu granulu.

Sertifikācijas sistēma turpina iegūt arvien lielāku popularitāti ārpus Eiropas. Pēdējo mēnešu laikā to granulu ražotāju skaits Brazīlijā, kuriem ir aktīvs sertifikāts, ir pieaudzis līdz vairāk nekā 30, tāpēc šajā valstī pirmo reizi tika rīkotas apmācības, kas bija veltītas sertificēto uzņēmumu kvalitātes vadītājiem. Nepilnu gadu pēc pievienošanās to valstu sarakstam, kurās darbojas sertifikācijas sistēma, arī Ķīnā jau ir 8 sertificēti granulu ražotāji un 1 sertificēts granulu tirgotājs, savukārt Japānā ir sertificēti pirmie 2 granulu tirgotāji.

No 2024. gada maija valsts, kurā ir visvairāk ENplus® sertificētu granulu ražotāju, ir Polija, kur tirgus, šķiet, pieņem šo sertifikātu vairāk nekā jebkad agrāk. Neraugoties uz karu Ukrainā, šī valsts ir vēl viens piemērs, kas liecina par pieaugošu no jauna izsniegto sertifikātu skaitu.

Pagājušajā gadā ENplus® vadība ieguldīja papildu pūles un slēdza vairāk nekā 150 krāpšanas gadījumu, kas ļāva sasniegt vēl vienu pagrieziena punktu – kopumā ir identificēti un atrisināti vairāk nekā 1100 krāpšanas gadījumu. Turklāt tika atjaunināts arī melnais saraksts, kurā publiski ir pieejami visi krāpnieciskie uzņēmumi, un tagad tajā ir iekļauti vairāk nekā 300 uzņēmumu, kuriem nevajadzētu uzticēties.

Šogad sertifikācijas shēmas vadība īpašu uzmanību pievērš uzņēmumiem, kuri bija vieni no pirmajiem, kas pievienojās shēmai, un ir palikuši tai uzticīgi vairāk nekā desmit gadus. Viņu iedvesmojošie stāsti, labā prakse un ietekme uz vietējo ekonomiku tiek atspoguļoti īpašā sērijā, kurai var sekot līdzi sertifikācijas shēmas tīmekļa vietnē un digitālajos saziņas kanālos.

Padziļinātāka statistika pieejama ENplus® mājaslapā.

*Aptuvenais aprēķins, pamatojoties uz visu sertificēto ražotāju iesniegtajiem skaitļiem, EPC