Очаква се ENplus®да сертифицира над 14,5 милиона тона дървесни пелети през 2024 г.

Водещият в света сертификат за качеството на дървесните пелети отчита търсене извън Европа

Над 13,6 милиона тона дървесни пелети са сертифицирани от ENplus® през 2023 г., като сертифицираното производство тази година се очаква да надхвърли 14,5 милиона тона*.

Германия остава пред другите страни със солидна преднина от почти 3,7 милиона тона ENplus® сертифицирани пелети, произведени през 2023 г. Второто място е за Австрия, която увеличава годишното си сертифицирано производство със 100 хиляди до повече от 1,6 милиона тона. Франция е трета, следвана плътно от Испания на четвърто място. Топ 5 на страните с най-голямо производство на сертифицирани пелети за 2023 г. се допълва от Белгия с почти 600 000 тона сертифицирани пелети.

Сертификатът за качество продължава да набира популярност извън Европа. През последните няколко месеца броят на производителите на пелети с активен сертификат в Бразилия се увеличи до над 30, което доведе до организирането на първото обучение в страната, посветено на мениджърите по качеството на сертифицираните компании. По-малко от година след като се присъедини към списъка на страните, в които е сертификата присъства, Китай вече има 8 сертифицирани производители на пелети и 1 сертифициран търговец на пелети, докато Япония има първите си 2 сертифицирани търговци на пелети.

Към май 2024 г. страната с най-много ENplus® сертифицирани производители на пелети е Полша. Въпреки войната в Украйна, тя е още един пример за държава с растящ брой новоиздадени сертификати.

През изминалата година ръководството на ENplus® положи допълнителни усилия и разреши успешно повече от 150 случая на измами, което доведе до постигането на още един голям успех – общо над 1100 случая на измами (идентифицирани и разрешени). Освен това черният списък, където всички фирми извършващи измами са изложени публично, също е актуализиран и вече включва над 300 компании, на които не трябва да се вярва.

Тази година ръководството на сертификата обръща специално внимание на компаниите, които бяха сред първите, които се сертифицираха и останаха лоялни повече от десетилетие. Техните вдъхновяващи истории, добри практики и въздействие върху местната икономика се споделят чрез специална поредица, която може да бъде проследена в уебсайта на схемата и през дигиталните комуникационни канали.