Valsts atbalsta shēmas, kas palīdzēs jums pāriet uz granulu apkuri 2023

Valstu atbalsta shēmas Eiropā tagad ļauj patērētājiem vieglāk un pieejamāk nomainīt vecās iekārtas, kurās izmanto fosilo kurināmo (vai novecojušās iekārtas, kurās izmanto biomasu), pret moderniem granulu katliem un krāsnīm. Šajā rakstā sniegts pārskats par dažādās Eiropas valstīs pieejamo atbalstu.

Visas valstis, kurās ir aktīvas atbalsta shēmas, turpmāk kartē ir atzīmētas zaļā krāsā. Lūdzu, ritiniet uz leju līdz interesējošajai valstij, lai iegūtu vairāk informācijas.

Piezīme: Šajā rakstā var nebūt iekļauta pilnīga informācija par visiem pieejamā atbalsta veidiem. Informācija arī pēdējo reizi atjaunināta 2023. gada augustā, tāpēc dažas no atbalsta shēmām, iespējams, vairs nav aktīvas.

National support schemes 2023

Austrija

„RAUS AUS ÖL UND GAS“ UND SANIERUNGSOFFENSIVE 2023/2024

Austrijā ir pieejamas subsīdijas fosilā kurināmā iekārtu nomaiņai pret granulu katliem. Klimata ministrija piedāvā segt līdz pat 7500 eiro no granulu katla iegādes izmaksām.

More information: https://www.umweltfoerderung.at/privatpersonen/raus-aus-oel.html

Beļģija

Primes Habitation

Valonijā ir pieejamas subsīdijas mājsaimniecībām, kas vēlas uzstādīt biomasas katlu vai krāsni. Dotācijas summa ir no 1800 līdz 10800 eiro granulu katliem un no 400 līdz 2400 eiro granulu krāsnīm atkarībā no mājsaimniecības kopējiem ienākumiem. Atbilstošajām tehnoloģijām piemēro veiktspējas un emisiju nosacījumus.

More information: https://energie.wallonie.be/fr/primes-habitation-a-partir-du-1er-juillet-2023.html?IDC=10441

Bulgārija

LifeIP CleanAir

Projekta LifeIP CleanAir galvenais mērķis ir uzlabot gaisa kvalitāti Sofijas, Burgasas, Ruses, Stara Zagoras, Veliko Tarnovo un Montanas pašvaldībās. Pašvaldības sedz visas izmaksas, kas saistītas ar vecas ogļu/koksnes iekārtas nomaiņu pret granulu iekārtu.

More information: https://lifeipcleanair.eu/

Horvātija

Renovation of family houses program

Ģimenes māju īpašnieki var pieteikties atbalstam granulu katla uzstādīšanai. Subsīdija ir līdz 60 % no izmaksām un ir atkarīga no mājas atrašanās vietas.

More information: http://energetska-obnova.hr/

Čehija

New Green Savings subsidy program

Čehijā ir pieejamas subsīdijas 1. un 2. klases veco neekoloģisko katlu nomaiņai. Mājsaimniecības ar zemākiem ienākumiem saņem līdz pat 95 % subsīdiju vecā katla nomaiņai, savukārt pārējām mājsaimniecībām ir iespēja saņemt subsīdiju līdz 50 % apmērā.

More information: https://www.sfzp.cz/dotace-a-pujcky/kotlikove-dotace/

Somija

Savrupmāju īpašniekiem varētu piešķirt valsts subsīdiju, lai nomainītu apkures sistēmu, kas darbojas ar šķidro kurināmo vai gāzi, pret citiem apkures veidiem. Subsīdijas apmērs ir EUR 4000, ja apkure ar šķidro kurināmo tiek aizstāta ar centralizēto siltumapgādi, ģeotermālo siltumsūkni vai siltumsūkni gaiss-ūdens, vai EUR 2500, ja apkure tiek aizstāta ar citām nefosilā kurināmā apkures sistēmām.

More information: https://www.ely-keskus.fi/

Francija

Ma Prime Renov

Dotācija “Ma Prime Renov” ir galvenā mājsaimniecībām pieejamā dotācija ēku renovācijai, un tā attiecas uz dažādiem apkures risinājumiem. Atbalsta summa ir fiksēta un aprēķināta, pamatojoties uz apkures iekārtas veidu un mājsaimniecības ienākumiem.

More information: https://www.maprimerenov.gouv.fr/

Vācija

Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle (BAFA)

Ir pieejams valsts atbalsts. Atbilstīgās tehnoloģijas ir granulu apkures sistēmas.

Vairāk informācijas:

https://www.bafa.de/DE/Energie/Effiziente_Gebaeude/Foerderprogramm_im_Ueberblick/foerderprogramm_im_ueberblick_node.html

Grieķija

Mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem ir pieejami granti granulu iekārtu uzstādīšanai.

Vairāk informācijas:

https://exoikonomo2021.gov.gr/

Itālija

Conto Termico, Ecobonus, Bonus Casa

Iniciatīvas Ecobonus un Bonus Casa paredz nodokļu atlaidi 65% vai 50% apmērā par jauna biomasas katla/krāsns uzstādīšanu. Mājsaimniecības var arī pieteikties līdz pat 65% finansiālam atbalstam, nomainot savu novecojušo apkures sistēmu pret jaunu biomasas apkures sistēmu Conto Termico atbalsta shēmas ietvaros. Papildus Conto Termico shēmai var izmantot arī reģionālās shēmas, kas sedz līdz pat 100% izdevumu.

Vairāk informācijas: https://www.gse.it/servizi-per-te/efficienza-energetica/conto-termico

https://detrazionifiscali.enea.it/ecobonus.asp

https://detrazionifiscali.enea.it/bonuscasa.asp

Latvija

Mājsaimniecībām ir pieejams valsts atbalsts jaunu iekārtu iegādei un uzstādīšanai, kurās izmanto atjaunojamos enerģijas avotus (AER), piemēram, granulu katlus (līdz 3 400 EUR).

Vēl viena valsts atbalsta iespēja ir energoefektivitātes programma privātmājām. Mājsaimniecības var saņemt kompensāciju 1000 € apmērā par tehnisko palīdzību un līdz 5000 € par granulu iekārtu iegādi.

Plašāka informācija:

https://likumi.lv/ta/id/331974-grozijumi-ministru-kabineta-2022-gada-1-marta-noteikumos-nr-150-emisijas-kvotu-izsolisanas-instrumenta-finanseto-projektu-atklata 

https://www.altum.lv/lv/pakalpojumi/iedzivotajiem/privatmaju-energoefekitivitate/privatmaju-energoefektivitate/

Lietuva

Project for replacement of inefficient boilers

Vietējais projekts mudina mājsaimniecības nomainīt neefektīvus biomasas individuālos katlus pret efektīvākām tehnoloģijām, piemēram, granulu katliem, kas atbilst 5. klasei saskaņā ar Lietuvas standartu LST EN 303-5:2012. Individuālā projekta finansiālais ieguldījums ir 50 % no attiecināmajām izmaksām.

Plašāka informācija: https://www.ena.lt/inpa-katilokeita/

Nīderlande

ISDE

Pieejamā dotācija ir atkarīga no iekārtas jaudas. Biomasas katliem tā ir no 2500 eiro (par 40 kW vai mazāk nekā 40 kW), un par katru kW virs 40 kW tiek pieskaitīti 110 eiro. Granulu krāsnīm tā tiek aprēķināta par kW (50 euro), un minimālā dotācija ir 500 euro.

Plašāka informācija: https://wetten.overheid.nl/BWBR0035474/2018-11-01

Polija

Clean Air Program

Programma nodrošina valsts subsīdijas veco apkures risinājumu nomaiņai un mājas renovācijai. Atbalsta summa ir atkarīga no mājsaimniecības locekļu ienākumiem un ir iedalīta trīs kategorijās: atbalsts līdz PLN 5 600 (bet ne vairāk kā 40 % no izmaksām), līdz PLN 9 700 (bet ne vairāk kā 70 % no izmaksām) un līdz PLN 13 900 (bet ne vairāk kā 100 % no izmaksām).

Plašāka informācija: https://czystepowietrze.gov.pl/

Slovākija

Green Households project

Projekta ietvaros mājsaimniecības var saņemt dotāciju, lai veco apkures katlu, kas darbojas ar akmeņoglēm/kurināmo eļļu, nomainītu pret granulu katlu.

Vairāk informācijas: https://zelenadomacnostiam.sk/sk/domacnosti/podporovane-zariadenia/kotly-na-biomasu/

Slovēnija

Eko Sklad

Programma nodrošina subsīdijas jauna biomasas katla iegādei un uzstādīšanai, lai nomainītu veco apkures iekārtu. Summa var sasniegt 100 % no izmaksām, bet ne vairāk kā 8000 EUR.

Vairāk informācijas: https://www.ekosklad.si/prebivalstvo/pridobite-spodbudo/seznam-spodbud/kurilne-naprave-na-lesno-biomaso/kurilne-naprave-na-lesno-biomaso-subvencija-213

Spānija

RD 477/2021 Program for domestic appliances (until the end of 2023)

RD 1124/2021 Program for Industrial & Commercial appliances (until the end of 2023)
DUS 5000 Program for public bodies

Atbalsts ir atšķirīgs un atkarīgs no vairākiem faktoriem, kā arī no pašvaldības.

Vairāk informācijas: https://www.avebiom.org/asociados/ayudas/programa-incentivos-20220209

https://www.idae.es/ayudas-y-financiacion/para-energias-renovables-en-autoconsumo-almacenamiento-y-termicas-sector/estado-de-las-convocatorias-por-comunidad-autonoma-rd-4772021-climatizacion-renovable-residencial

Šveice

Valsts mēroga atbalsta programma nodrošina subsīdiju, kas tiek aprēķināta, pamatojoties uz gada enerģijas patēriņu, un ir 18 centi par kilovatstundu vai 1,80 franku par litru mazuta. Tas atbilst 360 frankiem par kilovatu apkures jaudas pareizi izmērītai apkures sistēmai ar 2000 pilnas slodzes stundām.

Subsīdija klimata piemaksas veidā ir atkarīga no CO₂ ietaupījuma un pieaug lineāri ar ietaupījuma potenciālu. Summa nav ierobežota.

Plašāka informācija:

https://www.propellets.ch/heizen-mit-pellets/zahlen-und-fakten/finanzielle-foerderung.html

https://www.myclimate.org/information/carbon-offset-projects/detail-carbon-offset-projects/switzerland-biomass-7822/

https://energiezukunftschweiz.ch/de/foerderprogramme/angebot/klimapraemie-heizungsersatz/

https://www.energiefranken.ch/de

Apvienotā Karaliste

Katlu modernizācijas shēma (BUS) atbalsta siltumenerģijas dekarbonizāciju ēkās. Tā nodrošina avansa kapitāla dotāciju, lai atbalstītu biomasas katla uzstādīšanu mājās un ēkās, kas nav mājsaimniecības ēkas, Anglijā un Velsā. Darbojoties īpašumu īpašnieku vārdā, uzstādītāji var pieteikties uz 5000 mārciņu atlaidi no biomasas apkures katla izmaksām un uzstādīšanas izmaksām.

Sīkāka informācija: https://www.ofgem.gov.uk/environmental-and-social-schemes/boiler-upgrade-scheme-bus