Blíží se zákaz starých uhláků: Nečekejte s nákupem nového kotle

Do příštího roku by se mělo v Česku vyměnit ještě 150 000 zastaralých kotlů na uhlí nebo dřevo. Spadají totiž do 1. a 2. emisní třídy a zákaz provozu těchto kotlů vstoupí v platnost 1. září 2024. Výrobci kotlů i topenáři varují: výměnu řešte včas.

Ministr životního prostředí Petr Hladík potvrdil: „1. září vstoupí v účinnost dlouho plánovaný zákaz provozu kotlů na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy v domácnostech.“ Dodal rovněž, že domácnosti s nižšími příjmy, které si nemohou dovolit nový kotel, mohou požádat o kotlíkovou dotaci. Ostatní majitelé nemovitostí mohou využít dotace z programu Nová zelená úsporám.

Sehnat topenáře může být letos problém

Je odhadováno, že v Česku stále existuje přibližně 150 tisíc těchto zastaralých kotlů. Vladimír Stupavský z Klastru Česká peleta, sdružení českých výrobců kotlů na dřevní paliva, upozorňuje: „Výměna tolika kotlů se nemusí stihnout, pokud to domácnosti nechají na poslední chvíli. Topenářů by v takovém případě nemuselo být dostatek. Bude platit jednoduché pravidlo: kdo dřív přijde, ten výměnu stihne.“

V posledních měsících se prodej kotlů, ale i tepelných čerpadel, výrazně snížil. Tento trend platí nejen pro Českou republiku, ale také pro střední Evropu, Německo a Rakousko. Lidé jsou opatrní s výdaji a investice odkládají. Avšak výměna zastaralého kotle by neměla být považována za zbytečnou investici.

Zákaz se odkládat nebude, říká ministr

Ministr Hladík zdůraznil, že termín zákazu zůstává platný a není plánováno jeho posunutí. „Vyzýváme proto všechny občany, aby se skutečně připravili na to, že zákaz provozu kotlů vejde v platnost a zajistili si výměnu.“ Pokuta za provoz kotle 1. nebo 2. emisní třídy po 1. září 2024 může dosáhnout až 50 tisíc Kč a bude ukládána opakovaně.

Stupavský upozorňuje na to, že provoz zakázaného kotle půjde těžko utajit. „Ve většině obcí sousedé dobře vědí, kdo si ještě kotel nevyměnil a kdo má na svědomí škodliviny, které musí potom dýchají všichni.“ Doporučuje využít dotace od ministerstva a pořídit si nový kotel, spíš než riskovat vysokou pokutu.

Dotace na kotle jsou stále dostupné

Výměny kotlů jsou již několik let finančně podporovány dotačními programy. Pro nízkopříjmové domácnosti jsou k dispozici Kotlíkové dotace, pokrývající až 95 % nákladů na nový kotel i jeho instalaci. Ostatní mohou využít program Nová zelená úsporám, který také podporuje výměnu za modernější zařízení.

Dřevem nebo dřevěnými palivy se v Česku vytápí přes milion domácností. Jsou to nejen nejlevnější paliva, ale také lokální a vždy dostupná. Spousta lidí proto bude staré nevyhovující kotle na uhlí měnit právě za kotle na dřevo, brikety a dřevní pelety. 

V případě dřevních pelet doporučujeme vždy objednávat pelety s mezinárodní certifikací ENplus, která zaručuje vysokou výhřevnost a nízký obsah vody a popela. Necertifikované pelety mohou naopak vážně poškodit hořák, protože se spékají, a tak zkrátit životnost nového kotle.