Anders Haaker no Svebio par stāvokli Zviedrijas granulu tirgū

Mēs dodamies ceļojumā uz ziemeļiem, lai satiktu nākamo sarunu biedru. Anders Haaker no Svebio pastāstīs mums, kas pašlaik notiek Zviedrijas granulu tirgū, kādu lomu ENplus® spēlē tajā un ko prognozēt nākotnē. 

Anders, iepazīstini ar Svebio un tā lomu kā ENplus® Nacionālā veicināšanas asociācija. 

Zviedrijas Bioenerģijas asociācija Svebio tika dibināta pirms 43 gadiem 1980. gadā. Svebio vīzija ir par 100 % atjaunojamo enerģijas avotu sistēmu, un šo vīziju palīdz īstenot vairāki atjaunojamie enerģijas avoti. Šobrīd bioenerģija Zviedrijā veido 39,3 % no patērētās enerģijas, bet atjaunojamā enerģija – 60,6 %.

Svebio kļuva par ENplus® Nacionālo veicināšanas asociāciju (NPA) 2019. gadā. Pirms diviem gadiem sāku strādāt par NPA kontaktpersonu. 2022. gadā Zviedrijā bija 56 granulu ražotāji, kuru kopējais saražotais apjoms bija 1,8 miljoni tonnu. No tām piecas ražotnes ir sertificētas ar ENplus® , un tās saražo 15 % no kopējās Zviedrijas produkcijas.

Granulu ražošanas jauda Zviedrijā pieaug. 2022. gadā jauda bija 2,4 miljoni tonnu. Līdz 2025. gadam investīcijas palielinās ražošanas jaudu par 300 000 tonnu. Un mēs esam uzzinājuši par citiem agrīnā posma plāniem, kas rada papildu 300 000 tonnu jaudu.

Sabiedrības informētība par granulām, granulu krāsnīm un ENplus® sertificētām granulām Zviedrijā ir zemāka nekā daudzās citās valstīs. Neskatoties uz to, ka tūkstošiem patērētāju faktiski pērk un izmanto ENplus® granulas, daudzi par to nezina un īpaši to nepieprasa. To mēs kopā ar sertificētajiem uzņēmumiem Zviedrijā cenšamies mainīt.

Pagājušā ziema granulu patērētājiem nebija viegla cenu pieauguma dēļ. Kāda ir situācija Zviedrijā tagad?

Granulu cenu pieaugums Zviedrijā sākās nedaudz vēlāk nekā daudzās citās Eiropas valstīs. Pagājušā gada augustā un septembrī dažu nedēļu laikā cena gandrīz divkāršojās. Patērētāji bija ļoti satraukti, un plašsaziņas līdzekļi vēlējās noskaidrot cenu pieauguma iemeslu.

Man personīgi tas bija dažu nedēļu ļoti intensīvs periods. Cenu līmenis nebija tik augsts kā, piemēram, Dānijā. Tā nesamazinājās līdz iepriekšējam līmenim, bet saglabājās līdzīgā līmenī kā pirms gada.

Vai uzskatāt, ka zviedri paliks uzticīgi granulu izmantošanai? Kāda ir jūsu ilgtermiņa prognoze?

Es teiktu, ka Zviedrijā cilvēkiem ir dalītas sajūtas par granulām. Daži nav samierinājušies ar situāciju un ir mainījuši apkures sistēmas. Tomēr pagājušajā ziemā elektrības cena bija vēl ekstrēmāka nekā granulu cena, un cilvēki, kuri jau bija ieguldījuši līdzekļus granulu krāsnī vai apkures katlā, izmantoja to, cik vien varēja, un bija priecīgi, ka varēja samazināt elektrības rēķinus.

Ilgtermiņa situācija, protams, ir atkarīga no granulu un elektroenerģijas cenu līmeņa nākotnē un no ziemas temperatūras, ko ir grūti prognozēt.

Zviedrijas Granulu asociācija ir uzsākusi kampaņu, lai palielinātu informētību par granulām un granulu krāsnīm. Mūsu mērķis ir desmit gadu laikā uzstādīt 200 000 jaunu granulu krāšņu. Šobrīd Zviedrijā kopumā ir uzstādītas aptuveni 20 000 granulu krāsnis un gandrīz 2 000 000 000 biomasas lokālo telpu sildītāju, galvenokārt malkas krāsnis. Ja mums tas izdosies, desmit gadu laikā mēs no 1 % iegūsim 10 % granulu krāsniņu.

Ko jūs vēlētos teikt visiem vietējiem koksnes granulu ražotājiem un tirgotājiem, kas vēl nav sertificēti saskaņā ar ENplus®?

Manuprāt, sertifikācija ir jāuztver kā ilgtermiņa ieguldījums, lai patērētājiem nodrošinātu labāku granulu kvalitātes reputāciju. Es domāju, ka daudzi ražotāji saprot atšķirību starp standartu un sertifikāciju, bet sertifikāciju viņi uzskata tikai par izmaksām, jo ir grūti paaugstināt ENplus® sertificēto granulu cenu. Bet varbūt situācija mainīsies tagad, kad es redzu lielāku interesi no granulu plīts piegādātāju puses, kas ienāk Zviedrijas tirgū. Krāsns piegādātāji bieži vien vēlas, lai viņu klienti izmantotu ENplus® sertificētas granulas, lai saņemtu bezrūpīgu un efektīvu pieredzi.