Agnieszka Kędziora-Urbanowicz par Polijas granulu tirgus straujo izaugsmi

Mūsu sarunas ar interesantiem cilvēkiem no granulu tirgus turpinās, apmeklējot Poliju – vienu no valstīm, kurā pēdējo gadu laikā ir vērojams vislielākais augstākās kvalitātes granulu ražošanas un patēriņa pieaugums. Mēs uzzināsim vairāk par šo tēmu no Agnieszka Kędziora-Urbanowicz no Polijas Granulu padomes.


Sveika, Agnieszka! Polijas Granulu padome ir ENplus® Nacionālā veicināšanas asociācija. Ko tas nozīmē priekš Polijas granulu tirgus? Kāda ir jūsu loma un ietekme? 

Polijas Granulu padome kā Nacionālā veicināšanas asociācija darbojas kā valsts kontaktpunkts granulu ražošanas nozarei Polijā, kā arī ārvalstīs jautājumos, kas saistīti ar tiesisko regulējumu, granulu kvalitāti, sertifikācijas sistēmām, testiem, kā arī krāpšanas gadījumos vai gadījumos, kad tirgū tiek laistas neatbilstošas granulas. Mēs koncentrējamies uz darbībām, kas veicina “gaisa kvalitātes uzlabošanu” un “CO2 emisiju ierobežošanu”, nepārtraukti sadarbojoties ar likumdevējiem attiecībā uz valsts tiesību aktiem, popularizējot granulas kā ekoloģisku kurināmo, kā arī veicot pētījumus un izglītojošus pasākumus. Mēs aktīvi atbalstām ražotājus, tirgotājus un pakalpojumu sniedzējus, kā arī gala lietotājus.

Es personīgi aktīvi atbalstu asociāciju kā persona, kas atbild par tehniskiem jautājumiem, kas saistīti ar granulu kvalitāti, vadu apmācības, izglītību, atbalstu asociācijas darbību, t.i., būtisku sadarbību ar ministriju, kas atbildīga par tīra gaisa aizsardzības noteikumiem, vai atbalstu Eiropas Granulu padomi kā pasniedzējs, kas vada autorizētas apmācības ENplus® kvalitātes vadītājiem Polijā. 

Kā tirgus ir attīstījies pēdējos gadus? Kāpēc tik daudz ražotāju izvēlās ENplus® sertifikāciju?

Koksnes granulu biodegvielas popularitātes pieaugums ir saistīts ne tikai ar lielāku rūpību par vidi, bet arī ar gala lietotāju ietaupījumiem. Šobrīd lielākā daļa saražotās produkcijas joprojām tiek eksportēta uz valstīm, kuras jau pagājušā gadsimta 80. gados sāka ražot zaļo enerģiju rūpnieciskā mērogā, piemēram, Zviedriju vai Dāniju, un sāka samazināt CO2 emisijas un šķidrās degvielas patēriņu agrāk nekā Polija. Tomēr šī situācija mainās, un arvien vairāk vietējās produkcijas tiek izplatīts vietējā tirgū.

Granulu pārdošanas apjoma pieaugumu vietējā mazumtirdzniecībā ietekmē arī katlu ražotāji, kas ir arvien modernāki, pašapkalpošanās un, galvenais, viegli pieejami. Visiem šiem faktoriem ir liela nozīme visas nozares attīstībā, kam tuvākajos gados vajadzētu kļūt vēl pamanāmākam. Tādējādi atjaunojamo energoresursu izvēle plašākā perspektīvā var veicināt visas valsts ekonomisko izaugsmi.

Saskaņā ar Eiropas Granulu padomes (EPC) publicētajiem ziņojumiem Polija ir viena no vadošajām koksnes granulu ražotājām. Tādējādi koksnes granulu ražošanas nozare neatpaliek no Eiropas līderiem – mēs turpinām reģistrēt granulu ražošanas apjoma pieaugumu, ko galvenokārt nodrošina jaunas, vidēja lieluma (līdz 10 000 tonnu gadā) ražotnes. Lielākā daļa no tiem nolemj iegūt sertifikātu, kas apliecina granulu parametru atbilstību A1 vai A2 kvalitātes klasei, t. i. ENplus® sertifikāta atbilstībai. Kopš 2023. gada sākuma sarakstā ir reģistrēti vairāk nekā desmit jauni uzņēmumi, kuri piesakās ENplus® sertifikācijai, kas parāda to, kā attīstās industrija. 

Vai Polija ir ceļā uz pakāpenisku atteikšanos no fosilā kurināmā un kāda ir biomasas kurināmā, piemēram, granulu, loma šajā pārejā?

Neskatoties uz to, ka iepriekšējais gads bija ļoti interesants (lielā mērā to raksturoja milzīgas pārmaiņas biodegvielas un cita cietā kurināmā, ko izmanto mājokļu apkurei, tirgū un liela nenoteiktība par tirgus attīstību), granulu patēriņš Polijā ir stabili audzis. Valdības un pašvaldību subsīdijas veco apkures iekārtu nomaiņai veicināja jaunu, ekoloģisku ierīču skaita pieaugumu, kas izpaudās kā granulu patēriņa pieaugums. Paredzams, ka šo subsīdiju ietekme (tostarp saskaņā ar programmu “Tīrs gaiss”) būs jūtama vēl daudzus gadus.

Attiecībā uz mazumtirdzniecību Polijā tirgus kļūst arvien absorbētāks, taču tas ir ilgtermiņa process. Tas ir saistīts ar augsto PVN likmi (23 %). Tomēr granulu cena joprojām ir konkurētspējīga, salīdzinot, piemēram, ar ekopeļu oglēm. Svarīgi ir arī tas, ka ražotāji arvien lielāku uzmanību pievērš savas produkcijas kvalitātei un sertificē to, ko pamana arvien vairāk apzinīgu gala patērētāju.

Vai jūsu valstī granulas kļūst arvien populārākas lietotāju vidū? Vai vietējās pašvaldības pietiekami popularizē šo apkures risinājumu?

2023. gads mums kā asociācijai un arī kā valstij ir saistīts ar daudziem izaicinājumiem, piemēram, koksnes granulu tirgus pārstrukturēšanu, izmaiņām izplatīšanas sistēmā un saziņā ar klientiem, kā arī daudzu ražošanas uzņēmumu pārstrukturēšanu. Šis gads rada arī daudzas iespējas, kas var rasties, pateicoties pieaugošajai valsts pārvaldes uzmanībai, ko granulu nozarei pievērš valsts pārvalde. Granulu rūpniecība, kas sākās kā nišas nozare, jau vairākus gadus ir kļuvusi par svarīgu mājokļu apkures sistēmas elementu. Polijas Granulu padomes darbība ir veicinājusi šādu nozares uztveri.

Šajā ziņā 2023. gads būs ārkārtīgi svarīgs, jo tas ir vēlēšanu gads, un nākotnē sadarbība ar valsts pārvaldi, atbalstot visu nozari, var būt ļoti svarīga.

Jāatzīmē, ka Polijas Granulu padome saņēma uzaicinājumu piedalīties divās Klimata ministrijas darba grupās, kuru mērķis ir izstrādāt jaunus noteikumus par cietā kurināmā kvalitātes uzraudzību un attīstīt biomasas tirgu centralizētai siltumapgādei. Mēs aktīvi darbojamies abās šajās grupās, un mūsu postulāti un secinājumi tiek ņemti vērā.

Turklāt mēs esam uzsākuši cīņu par jaunu, samazinātu PVN likmju ieviešanu koksnes granulām, un ceram, ka šogad tā būs veiksmīga. Šeit es vēlos pieminēt arī arvien efektīvākos pasākumus, kuru mērķis ir apturēt galvenokārt pašvaldību un novadu pašvaldību ieviestos “aizliegumus izmantot biomasu”, tostarp granulas. Šeit jau ir gūti ievērojami panākumi.

Turklāt mēs turpinām popularizēt labas kvalitātes koksnes granulas un granulu iekārtas, regulāri publicējoties informatīvajos biļetenos, sniedzot komentārus nozares žurnāliem, piedaloties nozares pasākumos valstī un ārvalstīs.